Közép-Európa kihívásai a 20. században és 21. századi perspektívái

 

Közép-Európa kihívásai a XX. században és XXI. századi perspektívái

az EJKK Közép-Európa Kutatóintézete konferenciája

 

2019. szeptember 26. 14 óra

Helyszín: NKE Ludovika Campus Széchényi Díszterem (Ludovika tér 2.)

 

A múlt század nyolcvanas éveiben reneszánszát élte a „Közép-Európa-gondolat”. Régiónk ellenzéki gondolkodói le akarták bontani a jaltai világrend vasfüggönyét, ki akartak törni a Szovjetunió szorításából. Míg Kelet-Európa fogalma a szovjet táborba való tartozást jelentette, Közép-Európa azokat a nemzeteket foglalta magába, amelyeket a második világháború után soroltak be a Szovjetunió érdekszférájába. Noha ebből adódóan összekötötte őket a totalitariánus diktatúra tapasztalata, magukat nem tartották a szovjet világhoz tartozónak. Egy olyan sorsközösség volt ez, amely nem csupán a mindennapokban érződött, hanem hatással volt a jövőről való gondolkodásra is. Az alapvető kérdések már akkor felvetődtek, de máig nem kaptunk rájuk kielégítő válaszokat. Mi köt igazán össze bennünket, milyen közös kihívásokkal kellett szembenéznünk a XX. században, és van-e közös közép-európai perspektívánk a jaltai világrend összeomlása után?

14.00–14.05: A konferencia vendégeit köszönti Hatos Pál az EJKK Közép-Európa Kutatóintézetének vezetője

14.05–14.15: Megnyitó

Koltay András egyetemi tanár, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora

Előadások

14.25–15.15: Andrzej Nowak: Közép-Európa kihívásai a XX. században és XXI. századi perspektívái

15.15–15.45: Kiss Gy. Csaba: Közép-Európa: közös emlékezethelyek

15.45–16.15: Mitrovits Miklós: Közép-Európa tragédiája… A Nyugat perifériáján

 

16.30-tól fogadás.

 

A konferencián lengyel-magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk.

 

(címkép: Pap Zsolt)

 

Prof. Andrzej Nowak

Történész, publicista, a bölcsészettudományok professzora. A Jagelló Egyetem Történettudományi Intézetében tanít, valamint a Lengyel Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetében a Kelet-európai Történeti Tanszék, illetve a XIX. és XX. századi Birodalmak Tanszékének vezetője. A Lengyel Köztársaság elnöke, Andrzej Duda által létrehozott Nemzeti Fejlesztési Tanács kulturális, nemzeti identitásügyi és politikatörténeti szekciójának koordinátora.

Nowak professzor vendégelőadóként oktat Amerikában (Columbia, Harvard, Rice Egyetem, Virginiai Egyetem), Nagy-Britanniában (Cambridge-i Egyetem), Kanadában (Torontói Egyetem, Simon Fraser Egyetem, McGill Egyetem, Alberta Egyetem), továbbá a University College-ben Dublinban, a Masaryk Egyetemen Brnóban, a Collegium Civitasban Varsóban, valamint a Tokiói Egyetemen.

Fő kutatási területe magában foglalja Közép-Kelet Európa XIX-XX. századi kultúra- és politikatörténetét, politikai gondolkodását, valamint a nemzetközi kapcsolatokat és az európai emlékezetpolitikát. A múltbeli és a jelenlegi lengyel-orosz kapcsolatok terén vezető szakértőnek számít. Több mint harminc könyv és kb. kétszáz történelmi tárgyú cikk, tanulmány, kritika és interjú szerzője.

Andrzej Nowak az Európai Emlékezet és Szolidaritás Hálózatának Tudományos Tanácsának tagja.