Történelmünk visszaszerzése - Rudolf Kučera öröksége és a Közép-Európa gondolat újjászületése

Történelmünk visszaszerzése

Rudolf Kučera öröksége és a Közép-Európa gondolat újjászületése

Konferencia és beszélgetés

2019. október 14. 14 óra

NKE Ludovika Campus, 1. emelet, Hunyadi terem.

Borsody István 1980-ban Közép-Európa tragédiája címmel jelentett meg könyvet, majd három évvel később Milan Kundera megírta a Közép-Európa tragédiája, avagy a Nyugat megrablása című híressé vált esszéjét, amely Közép-Európa fogalmát újra a viták középpontjába helyezte, s amely akarva-akaratlanul a régió dekolonizációjának szükségességét hangsúlyozta. Ekkortól vált világossá az ellenzéki gondolkodású értelmiség körében, hogy a közép-európai régió csak akkor szerezheti vissza teljes létjogosultságát, ha visszaszerzi történelmét, és ezáltal újra tudja fogalmazni önmagát. Rudolf Kučera cseh történész és politológus, a Charta 77 mozgalom aktivistája és a csehszlovák Střední Evropa (Közép-Európa) folyóirat úttörő szerepet játszott a közép-európai nemzetek történelmének tabumentesítésében. Olyan történelmi tanulmányok jelentek meg ebben a szamizdatban kiadott lapban, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a csehek és a szlovákok jobban megértsék önmagukat és az őket körülvevő nemzeteket, így a magyarokat és a lengyeleket is.

A konferencia előadásai bemutatják a csehszlovák Charta 77 mozgalom magyarországi hatását, annak Közép-Európához való viszonyát, illetve elemzik a 2019 elején elhunyt Rudolf Kučera híres esszéjét (Jog a történelemhez) és a Střední Evropa folyóirat keletkezésének körülményeit, jelentőségét és az ellenzéki gondolatokra gyakorolt hatását. Az előadásokat kerekasztal-beszélgetés követi, amely a Charta 77 mozgalom és a magyar ellenzék, valamint a csehszlovákiai magyar kisebbség viszonyát tárgyalja.

Előadások:

Petr Placák: Rudolf Kučera – Jog a történelemhez (Rudolf Kučera – Právo na dějiny)

Petruška Šustrová: A Charta 77 és Közép-Európa (Charta 77 a střední Evropa)

Adam Drda: A Střední Evropa folyóirat jelentősége (Význam časopisu Střední Evropa)

 

„A Charta 77, a magyar ellenzék és a szlovákiai magyarság”: kerekasztal-beszélgetés

Résztvevők: Varga György, Gyurcsík Iván, Szarka László, Mitrovits Miklós

A konferenciát egy, a Charta 77-ről szóló cseh dokumentumfilm levetítése zárja:

 

„Charta 77 – a kezdetek” (Charta 77 – Začátky)

(Cseh dokumentumfilm, rendezte: Angelika Haunerová, gyártás éve: 1997, 60 perc)

A film a Charta 77 mozgalom első tíz évét eleveníti fel, amikor a csehszlovákiai „létező szocializmus” reménytelensége közepette néhány ember megfogalmazta azt a kiáltványt, amely az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartására szólította fel a kommunista pártot.

 

A rendezvény ingyenes, magyar-cseh szinkrontolmácsolást biztosítunk.