Közép-európai kora esték III. - Jászi Oszkár Közép-Európái – a 20. század eleji föderációs elképzelések tükrében

Vendégünkkel, Egry Gáborral Hatos Pál és Zahorán Csaba a századforduló időszakáról fognak beszélgetni, amikor már egyre esedékesebbé vált az Osztrák-Magyar Monarchia megreformálása. A multietnikus közép-európai birodalom kereteit nem csupán az egymással versengő nacionalizmusok feszegették, hanem a gyorsan változó nemzetközi helyzet és a társadalmi mozgalmak is arra sarkallták az akkori gondolkodókat, hogy vegyék számba a Monarchia előtt álló lehetőségeket. A cél – akkor még – a Monarchia megújítása és életképességének növelése volt, amit csak az első világháborús vereség változtatott meg radikálisan.

A beszélgetés helyszíne az NKE Campus, Oktatási Központ 1083 Budapest, Ludovika tér 2., I. emelet 111-es terem, időpontja pedig december 9. (hétfő) 17.00.

Egry Gábor, történész, a Politikatörténeti Intézet (PTI) főigazgatója, az MTA doktora. Kutatási területe a 19-20. századi közép- és kelet-európai nacionalizmusok és kisebbségek története, regionalizmus és hétköznapi nacionalizmus. Több könyv és szerkesztett kötet, illetve számos tanulmány és publicisztika szerzője, legutóbbi jelentősebb munkája az Etnicitás, identitás, politika. Magyar kisebbségek nacionalizmus és regionalizmus között Romániában és Csehszlovákiában 1918–1944 című monográfia, amely 2015-ben jelent meg. 2017 óta az Európai Kutatási Tanács (ERC) projektjét vezeti az első világháború utáni birodalmi átmenetekről Közép- és Kelet-Európában NEPOSTRANS – Negotiating post-imperial transitions: from remobilization to nation-state consolidation. A comparative study of local and regional transitions in post-Habsburg East and Central Europe).