Románia – még egy centenárium

2020-ban egy újabb, mégpedig egy kifejezetten magyar vonatkozású elemmel gazdagodott a román történeti tudat. A „Nagy Egyesülés” centenáriumának 2018-as felidézése ugyanis kissé elhúzódott, és idővel egy másik centenáriummal, a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójával folytatódott.

Nagy-Románia létrejöttének szimbolikus éve 1918 volt – Besszarábia, Bukovina és Erdély megszerzésével, a következő évben pedig lezárult az igényelt területek birtokba vétele. 1920-ra így már csak a győzelem nemzetközi szentesítése maradt, miközben nagyban zajlott az új régiók integrációja. Míg az utóbbi folyamat előrehaladását az ideiglenesen létrehozott helyi kormányzó testületek – köztük az 1918 decemberében megalakított erdélyi Kormányzótanács (Consiliul Dirigent) – 1920. április 4-i megszüntetése is jelezte, az előbbi csúcspontjának kétségkívül a trianoni békeszerződés június 4-i aláírása számított. A román történeti tudatban „Trianon” évfordulója mindazonáltal sokáig csak közvetve volt jelen. Az országgyarapodás kapcsán ugyanis Romániában hagyományosan a románok önerőből elért eredményeire helyezik a hangsúlyt. Nagy-Románia létrejötte ebben az értelmezésben egy olyan román teljesítmény volt, amelyhez természetesen szükség volt a kedvező nemzetközi konstellációra és némi támogatásra, de alapvetően a román állam – különösen a hadsereg – háborús szerepvállalásának és az erdélyi, besszarábiai és bukovinai románság önrendelkezésének a gyümölcse volt. Trianon (és a többi Párizs környéki békeszerződés) pedig csupán jóváhagyta ezeket az erőfeszítéseket, így nem is érdemelt különösebb figyelmet, miközben az 1918. december elsejei gyulafehérvári román népgyűlés évfordulója egyre fontosabbá vált, hogy végül 1990-ben Románia nemzeti ünnepévé válasszák.

A román emlékezetpolitika fókusza tehát elsősorban a „Nagy Egyesülésre” irányul, ezt az irányt pedig – a két világháború közötti korszak belső vitái után – a román nemzeti kommunizmus homogenizáló történeti diskurzusa is megszilárdította. Idén azonban némi változást történt ezen a területen. A 2018-as centenáriumi év kiemelt témái – a „Nagy Egyesülés” és Románia elmúlt évszázadának értékelése, valamint Románia és a Moldovai Köztársaság esetleges (újra)egyesülése – ugyanis most egy újabbal egészültek ki. A román nyilvánosság 2020-ban már Magyarországgal is többet foglalkozott, aminek eredményeképpen – a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójára – „Trianon” a román emlékezetpolitikába is bekerült.

Zahorán Csaba írása intézetünk Horizontok blogján a Ludovika.hu blogterében olvasható.