Beszámoló energiaátmenetről szóló rendezvényünkről

Az NKE Eötvös József Kutatóközpont Közép-Európa Kutatóintézete 2021. március 22-ére, a Víz világnapjára időzítette a Közép-európai kora esték beszélgetés-sorozat legújabb eseményét, melyet »High on Energy? Az energiaátmenet és Közép-Európa viszonya« címmel rendeztek meg. A beszélgetés résztvevői Dr. Deák András György (NKE EJKK Stratégiai Védelmi Kutatóintézet és Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézete), Dr. Hetesi Zsolt (NKE Víz-és Környezetbiztonsági Tanszék), Dr. Munkácsy Béla (Energiaklub) voltak. A moderátori feladatokat Balogh Róbert (EJKK Közép-Európa Kutatóintézet) és Kozma Klementina (EJKK Amerika Tanulmányok Kutatóintézet) látták el.


Az online kerekasztal-beszélgetés szereplői az energiaátmenet kilátásairól beszéltek, kiemelt figyelmet fordítva a közép-európai országokban tapasztalható folyamatokra, a térség országainak kilátásaira. Munkácsy Béla az energiaátmenet környezeti céljairól értekezett, arról, hogy a döntéshozatalban a környezeti szempontok miként erősíthetőek. Az előadó ábrákkal mutatta be a villamosenergia-termelésben megjelenő új kapacitásokat, a megújuló energiaforrások hasznosításának terjedését az Európai Unióban.


Hetesi Zsolt ezt követően diagrammokkal alátámasztva ismertette az energiatermelés történetét a hetvenes évek második fele óta, kiemelve, hogy a világ energiatermelésében a megújuló energiaforrásokból származó energia aránya 1973 és 2014 között érdemben nem változott. Az NKE professzora kiemelte az okos hálózatok kiépítésének jelentőségét, hangsúlyozva, hogy amennyiben az elkövetkező tíz évben nem következik be azok jelentős fejlesztése az EU-ban, nem lehet számítani a nap- és szélenergia hasznosításának jelentős növekedésére.


Deák András György az energiaátmenet definíciájóról beszélt, kiemelve, hogy a mostani energiaátmenet abban különbözik a korábbiaktól, hogy ezúttal nem a régi energiahordozókra épülnek rá az újak, hanem a fő törekvés az energiahordozók kiiktatására irányul, illetve az átállásnak a korábbi korszakokhoz képest rövid időn belül kell bekövetkeznie. Az előadó hangsúlyozta, hogy a szén felhasználása a világon 2013-ban érte csúcspontját, majd a klímapolitika regionális eltéréseiről beszélt. 


A beszélgetés második részében a megújuló energiaforrások hasznosításának árnyoldalairól, veszélyeiről volt szó, a szakértők az átállás nehézségeiről beszéltek. Ezt követően a nézők által feltett kérdésekre válaszoltak, többek között kifejtve a hidrogén felhasználásának lehetőségeit. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői színvonalas előadásaik mellett a feltett kérdésekre adott kimerítő válaszaikkal gazdagították a téma iránt érdeklődő hallgatóságuk tudását.

A borítóképen Piotr Skzypiec Mill Under the Stars című, a kunkovicei szélmalmot ábrázoló fényképe látható. 


Címkék: energiarendszer