Közép-Európa városai a 20. században

Az élőben 2021. november 18–21. között New Orleans-ban lebonyolított éves találkozó december elsején folytatódott a virtuális térben. A panel, amelyben Patricia Fogelová, a Szlovák Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Intézetének munkatársa volt a felkért hozzászóló a városi térben lezajlott fizikai átalakulásokra, a tervezés és megvalósítás közötti különbségekre és a közép-európai sajátosságokra koncentrált, rávilágítva a politikai, gazdasági és környezeti hatások összefüggéseire. Az első előadást Zahorán Csaba tartotta, aki kutatási tervének ismertetése révén a romániai városokban a 20. század során emelt capitoliumi farkas-szobrokon keresztül érzékeltette a városi terek nemzetiesítését (Roman Past – Romanian Future: Symbolic Nationalizing of Romanian Cities Since 1918 – The Case of the Capitoline Wolf Statues).

A marosludasi szobor 2008-ban

Ezt követően Dana Kušnírová, a kassai Pavol Jozef Šafárik PhD-hallgatója Kassa második világháború utáni tervutasításos iparosításáról, majd a rendszerváltás utáni fejleményekről beszélt a „path dependency” szemszögéből (Kosice’s Industrial Development as Path Dependency). 

A kassai US Steel üzem távlati képe a 2000-es évek elején

A panelt Balogh Róbert előadása zárta, amely az energia iránti igény növekedésének következményeit vizsgálta meg Pécs példáján keresztül az első világháború előtti és utáni időszakban (The Role of Energy, Coal, and Interests in the Remaking of an Urban Center in Southern Hungary). Az előadás szintén egy induló kutatás vázlata volt, amelynek fő kérdése az, hogy feltérképezze a villamosításban és a szénbányászatban érdekelt vállalatok kapcsolatait, piaci helyzetét, valamint a technológiai váltások mögötti érdekeket. 

A mára már felhagyott Karolina-külfejtés tájbeli lenyomata Pécsbánya közelében

Patricia Fogelová elsősorban az intézményi keretek tisztázását kérte az előadóktól, valamint az egyik érdeklődő, a korábban a régiónkban is kutató Marty M. Mullins a panel résztvevői közötti együttműködés formáiról kérdezett. A kérdések után a panel minden résztvevőjében megfogalmazódott, hogy a párbeszédet érdemes fenntartani más fórumokon, például a folyóiratainkon keresztül.