Kötet Közép-Európáról

Földes Györgyi, Kovács Gábor, Ladányi István és Szávai Dorottya szereksztésében a Gondolat Kiadó jelentette meg a Kelet-Közép-Európa mint kulturális konstrukció című kötetet, amely egy NKFIH kutatási projekt keretében 2021-ben megrendezett nemzetközi komparatisztikai konferencia tanulmánykötete.

Közép–Európa-eszme konjunktúrája mintegy húsz évvel ezelőtt tetőzött. Az azonban kérdés maradt, hogy valóságról vagy virtuális szellemi ábrándról kellene hogy beszéljünk a megnevezés kapcsán. A kötetben azt láthatjuk, hogy az irodalomtörténet és a kultúratudomány felől érkező szerzők Közép-Európa fogalmat konstrukcióként tárgyalják.

Balázs Eszter szerint "a kötet tanulsága, hogy Közép-Európa mint „a fikció és a valóság közötti résben” megragadható világ (Dobos István: Törékeny izotópiák. Közép-Európa alakzatai Esterházy Péter műveiben. 141. o.) a XX. századtól fogva napjainkig számtalan térségbeli szerző életművében megjelenik. Azt látjuk, hogy miközben 1989 óta, majd a balkáni háborúk befejeztével a diplomáciai és politikai jó viszony kisebb hullámokat vetve alapállapot a térségben (Ukrajnát leszámítva), a képzelet terén, a nemzetekfelettiség reményeként, ahogy a közös múlt által (is) összekovácsolt ideaként, egyfajta közös párbeszéd lehetőségeként Közép-Európa továbbra is áthatja az irodalmakat. Még ha nem is olyan nosztalgikusan, mint 1948 és 1990 között, a mesterségesen kettéválasztott Európa fennállásakor. Azaz továbbra is identitásképző erő, melynek alapja a sokféleség, valahogy úgy, miként Timothy Garton Ash fogalmazott: „Mutasd a Közép-Európád, és megmondom, ki vagy.” (Balázs Imre József–Vallasek Júlia: A 20. századi közép-európai regény lexikona románul. 101. o.)"

A recenzió teljes terjedelmében a ludovika.hu Magazin rovatában olvasható, itt