Magyar Kulturális hét Lengyelországban

Mitrovits Miklós, az NKE Eötvös József Kutatóközpont Közép-Európa Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa a 2023. március 15-i ünnepségek köré szervezett Magyar Kulturális Hét vendége volt Wrocławban.

Kollégánk március 13-án Magyarország 19. és 20. századi történelméről beszélt a városban működő Lengyel-Magyar Barátság Társaságában, majd március 14-én délelőtt a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) wrocławi irodájában tartott előadást „Kommunista rendszerek Magyarországon és Lengyelországban” címmel, az intézetben folyó „Közép-európai szeminárium” keretében.

Március 14-én délután az Ossolineumban került sor Mitrovits Miklós tavaly decemberében lengyel nyelven megjelent monográfiájának (Zakazane kontakty. Współpraca opozycji polskiej i węgierskiej 1976–1989) bemutatójára. A szerzővel Szymon Brzeziński, a könyv fordítója beszélgetett.

Március 15-én délelőtt a wrocławi Pedagógus Továbbképző Intézetben szerveztek konferenciát „Magyarország – a kulturális és oktatási csere perspektívája” címmel, amelyen Mitrovits Miklós „Magyar történelem térképeken” címmel tartott áttekintő előadást az államalapítástól a trianoni békeszerződésig. Ezt követően kollégánk részvételével, az Ossolineumban „A közös nevező - a szabadság. A Népek Tavasza Lembergben, Wrocławban, Berlinben és Buda-Pesten” címmel egy magyar–német–lengyel panelbeszélgetésre is sor került. A beszélgetést Łukasz Kamiński, az intézmény igazgatója vezette.