A magyar-lengyel kapcsolatok napjainkban

A Wacław Felczak Alapítvány rendezvényéről Körömi Csongor számolt be a telex.hu-n:

Sehol máshol a világon nem értik meg a magyarok és a lengyelek szoros kapcsolatát – mondta Lengyelország budapesti nagykövete, Sebastian Kęciek a Wacław Felczak Alapítvány szerda esti rendezvényén. A rendkívüli és meghatalmazott nagykövet az alapítvány vendégeként beszélgetett Mitrovits Miklós Lengyelország-szakértővel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársával.

A szoros kapcsolat ellenére az eseményen főleg arról volt szó, mi választja el most Magyarországot és Lengyelországot egymástól – ami leginkább az álláspontjuk az ukrajnai háborúról. Mi is részletesen írtunk arról az utóbbi hónapokban, hogyan változott meg a két ország kapcsolata az eltérő álláspontok miatt. Varsó Kijev egyik legelkötelezettebb támogatója – míg Budapest gyakran penget oroszbarát húrokat is. Kęciek szerint őszinteségre és nyitottságra van szükség a két ország együttműködésében, és újjá kell építeni a kommunikációs csatornákat mind a két ország közt, mind a visegrádi négyek együttműködésében.

„Kapcsolataink akkor is szorosak voltak, amikor globális konfliktusok ellentétes oldalra állítottak minket, például a második világháborúban. Az emberek ugyanis mindig megadták egymásnak a segítséget: a magyarok mindig számíthattak a lengyelekre, és a lengyelek is a magyarokra” – mondta nyitóbeszédében a nagykövet. „Ezért reméljük azt, hogy hamarosan lesz egy reflexió és egy újranyitás – annak ellenére, hogy most egy lehűlés jeleit látjuk.”

Sebastian Kęciek és Mitrovits Miklós a szerdai eseményen – Fotó: Bernáth Péter / Wacław Felczak Alapítvány (telex.hu) 

A teljes cikk itt érhető el.