Jaffások könyve

Dunaszerdahelyen, a Nap kiadó gondozásában jelent meg Nekem mondod? címmel egy nyelvhasználatról, identitásról, kétnyelvűségről, fordításról szóló interjúkötet. A Jaffás és Kofolás beszélgetései a magyar nyelvről alcímet viselő könyv ugyanis eredetileg a szlovákiai magyar Pátria Rádióban elhangzó, Kerényi György és Hizsnyai Tóth Ildikó által 2017-ben készített beszélgetések kiegészített, bővített leiratát tartalmazza. A kötet olyan kérdésekre fókuszál, mint pl. hogy miért beszélnek másképp a határon túli magyarok, hogyan lesz a másféle beszéd megbélyegzéséből diszkrimináció, milyen kihívásokkal jár a kétnyelvűség, de megtudhatjuk azt is, hogy a szlovákiai magyarok miért nevezték – gúnyosan – a magyarországi magyarokat jaffásoknak?

A kötetben kollégánkkal, Demmel Józseffel készült interjúban („Maga milyen rendes ember lenne, ha nem lenne olyan nagy tót”) a 19. századi nyelvtörvényekről és nemzetiségi törvényekről, a nyelvhasználat és identitás összefüggéseiről, a hungarus identitásról és a magyarosításról/magyarosodásról olvashatunk.

A borítókép: A Gödöllői Agrártudományi Egyetem (később Szent István, majd Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem), Gépészmérnöki Kar. Testvériség- Barátság elnevezésű nemzetközi honvédelmi versenyhez kapcsolódó megbeszélések tolmácsfülkéje, 1976. Forrás: Fortepan/MHSZ.