Interjúk és ajánlók az Ismeretlen Budapestek kapcsán

Budapest tavaly volt 150 éves. Ebből az alkalomból számos várostörténeti témájú kötet került a boltokba. Ha terjedelmileg nem is, tartalmában és a szerzők számát tekintve a Közép-Európa Kutatóintézet is nagy feladatot vállalt az Ismeretlen Budapestek című kötet összeállításával, a Jaffa Kiadó pedig rendkívül gyors és minőségi munkát végzett, így sikerült tartani a lehetetlennek látszó határidőt.   

Az Ismeretlen Budapestek megjelenése az őszi Margó Fesztiválra lett időzítve, ahol Hatos Pál intézetvezető és Mörk Leonóra részvételével tartalmas beszélgetésre került sor, amelyről a Könyves Magazin adott hírt. A beszélgetésben a legnagyobb hangsúlyt a mikrotörténeti kérdésfelvetés értékei, a város jobbára eltűnt, de korábban meghatározó multikulturális jellege, illetve az egyéni Budapest-élmények kapták.    

A Magyar Nemzet a Ludovika Podcast keretében készült, hasonló témákat érintő beszélgetésről számolt be. 

A kötet eddigi fogadtatása igen kedvező, a funzine.hu és a jogaszvilag.hu oldal is az ajánlott könyvek között írt róla Budapest tematikájú, illetve év végi sikerlistáiban. A welovebudapest.hu, a város új látnivalóiról, turisztikailag és kulturális szempontból fontos helyszíneiről és eseményeiről tudósító magazin lelkes ismertetőt közölt.  

Hatos Pál hosszabb cikk, illetve interjú keretében számolt be a 24.hu-nak, s ebben elsősorban a főváros-vidék viszony fekete-fehér mivoltát megkérdőjelezve ismertette a kötet egyes aspektusait. A hvg.hu-n megjelent beszélgetés fókusza a két világháború közötti időszak emlékezetpolitikai szempontból is fontos elemeire irányult.