Rendszerváltások Közép- és Kelet-Európában

A Bukaresti Egyetem két oktatója, Matei Gheboinau és Daniela Popescu által szerkesztett könyv egy nemzetközi konferencia anyagát adja közre, amelyre az 1989-es közép- és kelet-európai rendszerváltások 30. évfordulója alkalmából került sor Bukarestben, 2019 őszén. A kötet előszavát a Kanadában dolgozó neves kutató, Lavinia Stan írta, amit a szerkesztők bevezető írása követ. Az összesen tizenhét szerző tizenöt tanulmányát három részbe sorolták be a szerkesztők. A The Fall of Communism címűben Peter Siani-Davies, Manuela Marin, Sergiu Musteață, Virgiliu Țârău és Matei Gheboianu a romániai és moldovai rendszerváltást járták körül. A The Challenging Road from Communism to Democracy című részben Ion Bucur és Daniela Popescu, Hadrian Gorun, Mihail Dobre, Zahorán Csaba, Anita-Diana Sterea és Peter Martyn a politikai fordulatot követő időszakra, illetve a róla szóló diskurzusokra koncentráltak. A Reflections Three Decades Later szerzői – Krzysztof Brzechczyn, Ruxandra Gubernat és Henry P. Rammelt, Ana Adi, valamint Daniel Chirot – pedig évtizedes távlatból értékelték a régió rendszerváltásait. 

A Közép-Európa Kutatóintézet munkatársa, Zahorán Csaba az Erdély kapcsán a 19–20. században rendszeresen kiújuló magyar–román szembenállást vizsgálta meg. A The Nation Under Siege – A Hungarian–Romanian Perspective című írásában azt mutatta be, hogy az utóbbi több mint másfél évszázadban (pontosabban 1867 és 2019 között) hogyan módosultak a szerepek a „nemzet mint ostromlott vár” toposza által meghatározott diskurzuson belül. Például hogy a trianoni békeszerződés után miképp váltak a dualizmus status quó-jának fenntartásában érdekelt (alapvetően védekező, „ostromlott”) magyar elitek az új rend megváltoztatására törekvő „ostromlókká”, míg az 1918 előtti felállást „ostromló” románokból Nagy-Romániát védő „ostromlottak” lettek. A különböző történelmi helyzeteket tehát az Erdély fölötti dominancia megszerzésének vagy megtartásának célja köti össze.  

A kötet borítója

Címkép: A temesvári Piața Libertății (Jenő herceg tér) az 1989. decemberi forradalom napjaiban. Forrás: Fortepan / Urbán Tamás