A szocializmus csapdájában - Mitrovits Miklós új könyvének bemutatója

„Érezni a lengyelséget”

Igazodási pont és egy olyan szakmonográfia, amely alkalmas a Magyarországgal, illetve Lengyelországgal kapcsolatos sztereotípiák lebontására – fogalmaztak a szakértők Mitrovits Miklós új könyvéről, amelynek bemutatóját február 5-én tartották a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE). A szocializmus csapdájában. Politika, gazdaság, kultúra és sport a magyar–lengyel kapcsolatokban (1945–1990) című kötet a szerző mintegy két évtizedes kutatásainak összefoglalója személyes „mikrotörténetekkel” színesítve.

Mitrovits Miklós egy olyan könyvvel ajándékozta meg a magyar közvéleményt, amely egyfajta igazodási pont lehet a magyar–lengyel közelmúltról, hiszen arról mindig kockázatos beszélni – fejtette ki Hatos Pál, az NKE Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) Közép-Európa Kutatóintézetének (KEKI) vezetője. „A történész akkor tud leginkább hasznot hozni nemcsak maga, hanem az olvasói számára is, ha meg tudja valósítani a kívülálló részvételt a történelemben” – fogalmazott. Véleménye szerint olyan tudás van ebben a könyvben, amely megmutatja, hogy a Közép-Európa iránti érdeklődés meg tud-e erősödni.

Mikrotörténetek

Tálas Péter, az NKE EJKK John Lukacs Intézet egyetemi docensének méltatását Balázs Eszter, az NKE EJKK KEKI tudományos főmunkatársa olvasta fel. „Mitrovits Miklós új könyve nem csupán napjaink Magyarország és Lengyelország kutatásának egyik legfontosabb szakmonográfiája, de a magyar külkapcsolatok vizsgálata szempontjából is jelentős” – emelte ki Tálas Péter. Úgy fogalmazott: az 1978-ban született szerző mintegy két évtizedes kutatásai eredményeként olyan munkát tett elénk, amely szakmailag igen pontos, és függetlenül attól, hogy valaki milyen mélységben kíván a témával foglalkozni, alapolvasmányként, kézikönyvként kell kezelnie a könyvét.

Szabó Réka Zsuzsanna beszámolója a Ludovika Magazinban olvasható.

Képek: Szilágyi Dénes