Közép-európai műhelyek találkozója

Régió Svájc és a Balkán között

Egymással szorosan együtt élő nemzetiségek konfliktusairól, az egyes kultúrák mai városi dominanciájáról, valamint Közép-Európa lehetséges gazdasági határairól cseréltek eszmét két, egymást követő kerekasztal-beszélgetésen hazai történész szakértők.

Közép-Európa a középpontban címmel szervezett lapszám- és könyvbemutató beszélgetést a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) Közép-Európa Kutatóintézete (KEKI) február 27-én, a Ludovika Szárnyépület John Lukacs Társalgójában. Az eseményen a történészek a Sic Itur ad Astra folyóirat Közép-Európa számáról, a KEKI Central European Horizons című online folyóiratának legfrissebb számáról, valamint a kutatóintézet új évkönyvéről beszélgettek.

Februári szüret

A résztvevőket Hatos Pál történész, a KEKI intézetvezetője köszöntötte. Bár naptár szerint még tél van – mondta –, ennek ellenére kettős szüreten vehetünk részt. Egyrészről ugyanis beérett az intézet a városok és az etnicitás kapcsolatával foglalkozó projektje, másrészt pedig sikeresnek bizonyult egy olyan új fórum beindítása, amely teret kíván nyújtani a hazai kutatók számára a Közép-Európáról való elmélkedéshez. E fogalom történettudományi hasznosítása ugyanis új megértési lehetőségeket és értékeket kínálhat a történészek számára.

Balogh Róbert történész, a KEKI tudományos munkatársa a beszélgetések előtt röviden ismertette a két tudományos folyóirat és az évkönyv keletkezésének körülményeit, legfontosabb témáit, illetve bemutatta a kerekasztal-beszélgetés résztvevőit. Mint elmondta, az intézet évkönyve három tematikus szekcióban (ezek egyike a Város és identitás) jeleníti meg a közép-európai várostörténetet, a magyar–szomszéd kapcsolatokat, valamint a regionális történelmet, míg a Central European Horizons online kiadvány legújabb lapszámának tanulmányai az erőszak és a háborúk következményeit vizsgálják a településekre és az egyéni életekre.

Fotók: Szilágyi Dénes

Sarnyai Tibor beszámolója a Ludovika Magazinban olvasható.