Konferencia szerepléseink

A februári szökőnapon Londonban a több mint kétszáz éves múltra visszatekintő londoni Linnean Society által rendezett Tree Cultures címmel, a fákat humán környezettudomány megközelíésben, vagyis az ember és a különböző fafajok és fás élőhelyek kölcsönhatásaira koncentráló szimpóziumon a történeti és kultúrtörténeti megközelítés is hangsúlyt kapott. Balogh Róbert a fehér akác (Robinia peseudoacacia) magyarországi politikai szerepeiről beszélt. A vezérfonalat a kormányzat fajjal kapcsolatos tervei adták, mivel ez a történet a 18. század közepe óta íródik, s a 2014-es hungarikum vita kapcsán újabb fejezettel bővült. 

A kutatás eredményei magyarul már részben olvashatók a Magyarország globális története című kötet második részében. A teljes, angol tanulmány kézirata, részben a rendezvényen kapott kérdések nyomán, még formálódik. 

A bukaresti New Europe College-ban március 21-22-én rendezett Humanitarian and Development Aid during the Cold War című konferencián több kutató, így Balogh Róbert is is az élelmezéstudomány története felől indulva jutott el a második világháború utáni segélyezés kérdéséig. A konferencia nyomán a szervezők kötetet is terveznek, ennek kéziratai 2024 végéig fognak elkészülni. 

Zahorán Csaba kollégánk április 16. és 18. között az Institute for Modern Development által szervezett konferencián vett részt. A Visegrádi Alap (IVF) támogatásával az észak-macedóniai Ohridban megtartott,"My Hero Your Enemy" Historical Narratives in National Identity Building című rendezvényen a Közép-Európából is jól ismert problémákról (interetnikus feszültségek, a történelem eltérő értelmezései, információs zűrzavar stb.) és potenciális megoldásokról esett szó. 

    Borítóképünkon az Ohridi-tó látható. fotó: Zahorán Csaba, 2024. április