Trianon és a magyar kisebbségek

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Kisebbségpolitikai Kutatóműhelye és az Egyetemi Könyvtár Központi Könyvtára május 30-án rendezte meg a Trianon enciklopédiáról szóló szakmai panelbeszélgetését. Az Ablonczy Balázs, Hatos Pál, Nagy Szabolcs, Szeghy-Gayer Veronika és Zahorán Csaba által szerkesztett kötet a Ludovika Egyetemi Kiadó gondozásában jelent meg 2023-ban.

Mészáros Zoltán, az NKE Egyetemi Könyvtárának főigazgatója megnyitóbeszédében kiemelte, hogy a kötet olyan részletekre derít fényt, amelyek eddig nem volt ismertek a nagyközönség előtt. „Hiánypótló mű született” – emelte ki a főigazgató. Hangsúlyozta, hogy Trianon olyan történet, amelyről nem szabad megfeledkeznünk, hiszen nem oldottuk meg, ezért kell, hogy ez a történelmi esemény újra a közbeszéd része legyen.

Gyurcsík Iván rektori tanácsadó, valamint a Kisebbségpolitikai Kutatóműhely vezetője köszöntőjében részletezte, hogy a műhely 2022-es megalakulása óta számos konferenciát szervezett, valamint két éve decemberében indult a könyvbemutató-sorozatuk is és ez a mostani a nyolcadik ilyen esemény. Emlékeztetett, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának napja, június 4-e 2010-től a Nemzeti Összetartozás Napja hazánkban és a mostani műhelybeszélgetéssel is a 104 évvel ezelőtti eseményekre is megemlékeznek.

Harangozó Éva beszámolója itt olvasható.

Fotó: Szilágyi Dénes