Új kutatások a második világháború történetéről Lengyelországban

A Varsó-Rembertówban található lengyel Hadművészeti Akadémia (Akademia Sztuki Wojennej) a bázisa annak az öt éven át folyó kutatási projektnek, amelynek az a célja, hogy újraértelmezze a második világháború kitöréséhez vezető úttól a háború befejezéséig tartó időszakot új, eddig nem kutatott történelmi források alapján és nemzetközi kontextusban. A kutatások félidőben járnak, ebből az alkalomból három napos tudományos konferenciát szerveztek Mitrovits Miklós kollégánk részvételével.

2024. szeptember 11–13-án a Hadművészeti Akadémián került sor az „1939-es lengyel hadjárat – szintézis” című tudományos projekt résztvevőinek nemzetközi konferenciájára, amelynek célja a projekt keretében végzett hároméves kutatás összegzése és a legújabb eredmények bemutatása volt.

Mitrovits Miklós, a Közép-Európa Kutatóintézet tudományos főmunkatársa a konferencia első napján „Magyarország és a szeptemberi hadjárat (1939)” címmel tartott előadást lengyel nyelven, majd a rendezvény következő napján a második világháború alatt Magyarországra került lengyel menekültek ellátását mutatta be a magyar államigazgatás szemszögéből.

A projekt keretében végzett munka eredményeit egy többszerzős háromkötetes monográfia összegzi majd. A készülő kiadvány többek között a következő témakörökre terjed ki: a kutatás jelenlegi állása, a konfliktus nemzetközi feltételei és az ezzel kapcsolatos döntéshozatali folyamatok az egyes államok szintjén, a háború gazdasági háttere, a felek katonai potenciálja, a katonai műveletek lefolyása, a hadjárat tapasztalatai és következtetései, a második világháború kezdetének politikai és társadalmi háttere, a polgári hatóságok háború alatti cselekvésének feltételei, a konfliktus alatti stratégiai és nyilvános kommunikáció kérdései, valamint az 1939-es hadjárat során Lengyelországot ért veszteségek (beleértve a háborús és emberiség elleni bűncselekményekből eredő veszteségeket is). A projekt vezetője: dr hab. Juliusz Tym ezredes, a Hadművészeti Akadémia professzora. Mitrovits Miklós kollégánk két kötet szerzői között is megtalálható.